Q-koorts

Over  Q- koorts is de laatste tijd veel te lezen en te horen in de media. Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Coxiella. Deze bacterie komt voor bij diverse dieren, maar met name bij schapen en geiten.

Voor dieren kan deze bacterie geen kwaad maar mensen kunnen er behoorlijk ziek van worden. Als geiten en schapen deze bacterie bij zich dragen – besmet zijn- komen er grote hoeveelheden bacteriën vrij bij de bevalling.
De bacteriën kunnen zich verspreiden door de lucht en zo wordt de mens besmet. Mensen kunnen elkaar niet besmetten, de ziekte gaat altijd over van dier op mens. Dit heet dan een zoönose.

De geiten en schapen op de kinderboerderij worden gevaccineerd tegen Q-koorts. Kans op besmetting met Q-koorts is tegenwoordig erg klein. De dieren worden afgezonderd van het publiek tijdens het aflammeren (in een aparte stal waar het publiek geen toegang tot heeft) of verplaatst naar een andere locatie

Algemene hygiënemaatregelen:

  • Was uw handen vóór het eten en eet niet tussen de dieren.
  • Was uw handen met zeep en veel water na contact met dieren.
  • Eet geen voedsel dat op de grond is gevallen.
  • Kom niet bij zieke dieren of dieren die jongen krijgen.
  • Neem geen mest onder uw schoenen mee naar huis (gebruik de schoenenborstel).
  • Let op uw kinderen, zorg ervoor dat ze niet aan de mest van de dieren zitten. Doen ze dit wel? Was dan hun handjes met water en zeep.

Risicogroepen

Zwangere vrouwen, hartpatiënten en mensen met een verminderde weerstand worden aangeraden om contact met geiten en schapen te vermijden (vooral tijdens het lammerenseizoen).

Uitgebreide informatie kunt u vinden op de website van stichting Kinderboerderijen Nederland, waar ook  actuele informatie te vinden is.

Openingstijden

Maandag 09:00 - 16.30 uur
Dinsdag 09:00 - 16.30 uur
Woensdag 09:00 - 16.30 uur
Donderdag 09:00 - 16.30 uur
Vrijdag 09:00 - 16.30 uur
Weekend 14:00 - 16:00 uur.

Onze kinderboerderij is gratis toegankelijk.
Giften zijn welkom in de gele melkbus op "De Deel".

Bankrelatie:Rabobank Boxtel IBAN:NL72RABO0108835766

Word Vriend

Certificaat zoönose verantwoord bedrijf

Certificaat zoönose verantwoord bedrijf


Erkend leerbedrijf

Archief
Bezoekers statistieken
wordpress blog stats